Általános információk

A Házhoz megy a Zenede oktatási programot 2012-ben hoztam létre. Azóta a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folyamatosan tartunk előadásokat országszerte és határon túli magyarlakta településeken.
Az könnyűzenei zenetörténeti előadáson, az elmúlt 12 évben, 200.000 gyermek vett részt. 
Fenállásunk óta, a rendhagyó énekórát a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósítottuk meg. Az a megtiszteltetés ért, hogy 2018-ban Artisjus Zenetanári díj kitüntetéssel, 2021-ben Magyar Arany Érdemkereszt magas rangú állami kitüntetéssel jutalmazták eddigi munkásságomat, aminek a Zenede igen fontos része volt.

A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az általános, illetve középiskolás gyermekek túlnyomó része nincs tisztában azzal, hogy milyen zenét hallgat. A zenehallgatás a személyiség fejlődésének fontos része, és a későbbi zenei identitásának megalapozója. Fontosnak tartom, hogy a gyermekek megismerjék a mai könnyűzene kialakulását, történetét, hogy bemutassuk a magyar zenei kultúra legjavát, a magyar népzene hatását, annak ötvözését a mai kortárs muzsikával. Szeretnénk ablakot nyitni a zene sokszínű világára, és felhívni a figyelmet a zenetanulás, zenehallgatás fontosságára. Célunk a szakmai szervezetek által is igen fontosnak tartott kulturális értékrendek, zeneművészeti hagyományok bemutatása a jövő generációjának. Kiemelt célunk, a hangszeren tanulás ösztönzése és a minőségi élőzene hallgatására való buzdítás. 

Az előadás Célja:

Házhoz megy a Zenede! Általános iskolák, középiskolák, felsőoktatási intézmények részére. Az előadás célja bemutatni a könnyűzene kialakulását, fejlődését az 1920-as évektől napjainkig és annak hatását a mai kortárs klasszikus és populáris zenében egyaránt: különböző népcsoportok zenéjének és a jazz poliritmikus világának ötvözetét; a vokális zene európai hatását és a fúvós hangszerek összefüggését; az ütőhangszerek színes palettáját és a zenében betöltött helyüket. Az előadásban combo formációban szólalnak meg a bemutatott művek. Az interaktív előadást a zenekar egy tagja Bordás József dob-művész, Artisjus-díjas zenetanár vezeti.

2019. Rock-Legendák Országjáró Turné:

A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzene Kollégiumának támogatásával Bordás József, a Zenede művészeti vezetője a 2019-es évben a nemzetközi és a hazai rock zene fejlődését mutatta be, a 8-18 év közötti gyermekek részére. A rock&roll, blues, beat, blues-rock, progresszív rock, southern-rock, punk, hard-rock, heavy-metal, glam-rock, glam-metal, trash-metal stílusait 60 perces előadásban mutatjuk be, úgy, hogy a háttérben projektor kivetítőn az elhangzott művek előadóinak koncertfilmjei láthatóak.

2022. A Petőfi Kulturális Ügynökség felkérésére, Magyarország kistérségi 50 állomásos turnéját valósítottuk meg, hangszersimogatóval egybekötve. 

A 2024-2024-es tanévben a PKÜ Kárpát-medence turné keretén belül mutatja be a produkció Pop-legendák új műsorát. A 80 előadásból álló koncertsorozat Felvidék, Vajdaság és Erdély magyar lakta településein és hazánkban egyaránt zajlik. 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hazhozmegyazenede/

Letölthető anyagok: